وال مش را در دسته راهکارهای نوین قرار می دهند. ابتکاری که برای مهار لرزه ای دیوارهای غیر سازه ای در بناهای مختلف اندیشیده شده است. به طور معمول دیوارهای غیر سازه ای از مقاومت خوبی برخوردار نیستند. این دیوارها در مقابل نیروهای افقی، ضربه های مختلف و شوک ناشی از زلزله ایمنی ندارند. به همین دلیل هم مهم است که با ابزارهای مناسب دیگری مسلح شوند. در ادامه توضیحات بیشتری در این باره آورده شده است.
وال پست (wall post) چیست؟
برای این که بدانید نوین وال پست مش چیست، باید درباره وال پست اطلاعات به دست آورید. وال پست همان طور که از نام آن بر می آید نوعی نگهدارنده دیوار محسوب می شود. به کار بردن کلاف، نبشی یا قوطی از شیوه های پرکاربرد برای بالا بردن استحکام دیوارها است. در واقع، یک کلاف که برای یکپارچگی دیوار در طول های معین کاربرد دارد و به آن وال پست هم گفته می شود. این کلاف ها با درگیر کردن دیوار با اسکلت موجب محکم تر شدن آن می شوند. به طور معمول به شکل یک تیر ستون طراحی می شوند. وال پست ها برای پیشگیری از آسیب های احتمالی زلزله و مشکلاتی که در پی دارد در ساختمان کار گذاشته می شوند.
وال پست ها به شکل های متفاوتی هستند و انواع گوناگونی دارند. وال مش هم یکی از انواع وال پستها به شمار می رود. برای دسته بندی انواع وال پست به نوع موادی که برای این کار استفاده شده باشد توجه می شود. میلگرد، نبشی، قوطی پروفیل، کربن و IPE از موادی هستند که برای ساخت وال پست کاربرد دارند. اما یکی دیگر از انواع موادی که برای ساخت وال پست استفاده می شود توری فایبرگلاس و یا توری فیبر کربن است.
برای آشنایی بیشتر با وال پست، پیشنهاد میشود مقاله “ وال پست در دیوارهای AAC ” را مطالعه فرمایید.
وال مش چیست؟
همان طور که اشاره کردیم وال مش یکی از انواع وال پست است؛ وال پستی که برای ساخت آن از فایبرگلاس یا فیبر کربن استفاده می شود. به طور معمول برای ساخت وال مش، نوارهای مش از جنس فایبرگلاس یا فیبر کربن را روی دیوار می گذارند و بعد یک پلاستر معدنی روی آن به اجرا در می آید. این ترکیب در نهایت یک کامپوزیت سیمانی یا گچی قدرتمند به وجود می آورد که توان مقابله با لنگر حاصل از نیروی بیرونی زلزله را خواهد داشت. می توان گفت که یکی از جدیدترین انواع وال پست است که برای مهار و بالا بردن دیوارهای غیر سازه ای به کار برده می شود. به دلیل ویژگی های منحصر به فردی که دارد، به احتمال زیاد به زودی جای وال پست های قدیمی را خواهد گرفت.
وال مشها عملکردی مشابه وال پستهای FRP، دارند. برای کسب اطلاعات بیشتر، میتوانید صفحه ” وال پست FRP ” را مطالعه فرمایید.

چرا از وال پست در ساختمان استفاده می کنیم؟
استفاده از وال پست یا وال مش در بناها اهمیت بسیار زیادی دارد. تا پیش از زلزله هایی که در سال های اخیر در کشور ما رخ داده است، تصورات دیگری درباره ساختمان ها وجود داشت. تا پیش از این مهندسان شرط مهم عملکرد مناسب سازه ها را حفظ اجزای اساسی مثل تیرها، ستون ها و سقف ها می دانستند. آنها فکر می کردند که با تقویت این اجزا می توان از خسارت های زلزله جلوگیری کرد. در حالی که در حال حاضر به این نتیجه رسیده اند که اجزای غیر سازه ای مانند وال پست هم می تواند تأثیر بسیار زیادی در پیشگیری از خسارت های زلزله داشته باشد.
درست است که اجزای اصلی سازه مانند تیرها، ستون ها و سقف ها در مقابل نیروهای بیرونی مثل زلزله مقاومت داشته باشند. اما تحقیق درباره زلزله ها نشان داده است که حتی در مواقعی که سازه محکم بماند و آسیبی به اجزای آن نرسد، عملکرد اجزای غیر سازه ای اهمیت دارد. به این معنا که این اجزای غیر سازه ای مثل تیغه ها، نماها، دیوارهای پیرامونی و … نیز در معرض خراب شدن هستند. حتی ممکن است صدمات جبران ناپذیری را به دنبال داشته باشند. محکم بودن میان قاب های وال پست از هر نوعی که باشد در سازه ها اهمیت حیاتی دارد. حضور وال پست مش فیبر کربن و یا فایبرگلاس و یا دیگر انواع وال پست، دیوارها را در برابر آسیبهای وارده از ارتعاشات و جا به جاییهای ناشی از نیروی جانبی زلزله، مقاوم میسازد. دیوار مجهز به وال پست در حین ارتعاشات، بدون وارد کردن سختی به المانهای اصلی موجود در قاب، بدون آنکه از صفحه خارج شود، در جای خود میلغزد.

مزایای وال مش کدام است؟
وال مش و کاربرد آن دارای مزایایی است که عبارت اند از:
- استفاده از این شیوه نسبت به شیوه های سنتی دارای عملکرد بسیار مطلوب تری در تست های میز لرزه است.
- کاربرد این شیوه در مقایسه با شیوه های سنتی منجر به کاهش هزینه های 40 تا 60 درصدی شده است.
- سرعت اجرا و پیاده سازی این شیوه بالا است.
- در این شیوه همه وادارهای قائم قابل حذف هستند.
- در شیوه وال مش به میگلرد بستر نیز نیازی نخواهد بود و همه میلگردهای بستر را می توان حذف کرد.
- اجرای این شیوه بسیار آسان است و با تیم نیمه حرفه ای هم قابل اجرا است.
- حتی با نازک کاری، ترکی در آن ایجاد نخواهد شد.
- با این شیوه دیگر نیازی به اجرای هشتی گیر در تقاطع دیوارها وجود نخواهد داشت.
- یکی دیگر مزایای استفاده از این شیوه حذف مرحله ضد زنگ است.
تفاوت وال مش با وال پست فلزی چیست؟
وال مش و وال پست فلزی هر دو برای تقویت و مقاوم سازی دیوار سازه ها به کار برده می شوند. ولی آنها در شیوه اجرا و همچنین ویژگی با هم تفاوت هایی دارند. به طور کلی، وال پستهای نوین یا وال مشها، به مراتب راحت تر از وال پستهای سنتی یا همان فلزی، اجرا میشوند. علاوه بر این، وال پستهای فلزی، وزن سازه را افزایش و رفتار لرزهایی سازه را نیز تحت تاثیر قرار میدهند. اما در مقابل وال مشها، از متریال سبک وزن تشکیل شدهاند که مقاومت و عملکرد دیوارهای غیرسازهایی را بدون تغییر وزن سازه، بهبود میبخشند. وال مشها، چه از نظر زمان اجرا و چه از نظر اقتصادی به مراتب مقرون به صرفهتر از وال پستهای سنتی هستند.
البته از این مسئله نمی توان چشم پوشی کرد که پیاده سازی وال پستهای فلزی در سازههای اسکلت فلزی راحت تر از شیوه های دیگر است. به دلیل این که می توان به صورت مستقیم وال پست را به اسکلت فلزی جوش داد و به تیرها و ستون ها متصل کرد. در واقع، می توان گفت که مهم ترین تفاوت آنها در این است که وال پست فلزی را با جوشکاری به ستون ها و تیرها متصل می کنند.

در بناهایی که اسکلت فلزی دارند به طور حتم باید از وال پست فلزی استفاده شود. در زمان پیاده کردن وال پست اسکلت فلزی مانند اجرای وال مش لازم است که دقت کافی به خرج داده شود تا از وقوع اشتباهاتی جلوگیری شود. استفاده از میلگرد به جای نبشی در کلاف های افقی یکی از آنها به شمار می رود. پیاده نکردن نبشی های افقی به صورت پشت به پشت که در نهایت باعث قرار گرفتن دیوار داخل نبشی ها از یک طرف می شود. ممکن است در زمان پیاده کردن وال پست اسکلت فلزی نبشی کشی به صورت درست به شکل افقی انجام نشود.
مش فایبرگلاس چیست؟
وال مش از جنس فایبرگلاس (الیاف شیشه) است. فایبرگلاس یکی از مواد مدرن از دسته انواع مشهای FRP است که برای مسلح کردن سازه ها نیز از آن استفاده می شود. شبکه فایبرگلاس به صورت توری ساخته می شود. فایبرگلاس به شکل کامپوزیتی و ترکیبی از الیاف شیشه با مواد پایه پلیمری است. الیاف شیشه نقش تقویت کننده مواد پلیمری را دارد. به دلیل طراحی خاصی که مش فایبرگلاس دارد می تواند فشارهای هیدرولیکی خیلی زیاد را تحمل کند. توری فایبرگلاس ماندگاری بالایی دارد و به راحتی فرسوده نمیشود. این ماده نه تنها استحکام بلکه مقاومت کششی، فشاری و خمشی را نیز افزایش می دهد. با فایبرگلاس می توان به آسانی کنج های خارج از دسترس را پوشاند. این ویژگی موجب شده است که از آن بتوان در قسمت های مختلفی استفاده کرد. مش فایبرگلاس مناسب گچکاری و سیمانکاری است، زیرا با انواع پلاستر گچی و سیمانی سازگار است و میتواند همراه با آنها یک سیستم تقویت کننده قوی را برای پایدار سازی دیوار به نام وال مش پدید آورد.

پلاستر ویژه وال مش چیست؟
برای اجرای وال مش از شبکههای الیافی و مواد مختلفی از جمله پلاسترهای گچی یا سیمانی برای نصب، استفاده می شود. پلاستر سیمانی آماده شامل پودری از سیمان پرتلند، سنگدانه های ریز و همچنین پلیمرها به نسبتی که از قبل تعیین شده، هستند. پلاستر گچی آماده نیز همچون پلاستر سیمانی، از ترکیب پودری گچ و سنگدانههای ریز تشکیل میشوند. پلاسترها به شکل بسته بندی در بازار موجود هستند و به علت کیفیت خوبی که دارند در اجرای نوین وال پست ها، مورد استفاده قرار می گیرند. پلاستر سیمانی و گچی را نیز میتوان با استفاده از استانداردهای رایج، در محل پروژه ساخت و استفاده نمود.

مراحل و نکات اجرای وال مش
در زمان اجرا و پیاده سازی وال مش باید به نکته های مهمی توجه شود که این نکات در ادامه آورده شده اند:
- اولین نکته مهم در زمان اجرا الزام جدا کردن دیوار از قاب است.
- به دلیل این که در درون صفحه آزادی حرکت وجود داشته باشد و دیوار در سمت عمود بر صفحه مهار شود، دیوار و قاب باید با استفاده از نبشی های منقطع با اتصال کشویی به هم متصل شوند.
- فضای میان دیوار و قاب باید با مصالح قابل تراکم پر شود. برای پیشگیری از به وجود آمدن ترک در نازک کاری باید از شبکه ای از الیاف بر روی مواد قابل تراکم استفاده شود.
- در محل تقاطع دیوار درونی و بیرونی در وال مش باید بست های ارتجاعی به شکل U به کار برده شوند.
- نکته مهم دیگر این است که نبشی ها را نباید بهد یوار جوش داد یا پیچ کرد.
- برای متصل کردن نبشی به تیرها می توان از جوش استفاده کرد.
- استفاده از شبکه های الیاف در پیرامون بازشوها لازم است.
- الیاف ها باید در دو سمت دیوار و مقابل هم به اجرا در بیایند.
- برای ثابت کردن الیاف روی بلوک ها از میخ استفاده می شود، اما تثبیت نهایی در وال مش به وسیله نازک کاری انجام می شود.
- برای مهار کردن الیاف در پایین دیوار می توان تسمه های فلزی را روی الیاف گذاشت.
- لبه های بالایی را می توان روی دیوار برگرداند و لبه های پایینی نیز باید روی کف برگردانده شوند.
برای آشنایی با نحوه اجرای وال پستهای سنتی، میتوانید مقاله جامع ” وال پست فلزی و نحوه اجرای آن ” را مطالعه فرمایید.

هزینه اجرای وال مش چقدر است؟
هزینه و قیمت اجرای وال مش به الیافی که مورد استفاده قرار می گیرد بستگی دارد. البته انتخاب الیاف یکی از عوامل اثرگذار بر قیمت اجرای آن است. اجرای آن ساده و راحت است و برای آن به تیم حرفه ای نیاز نیست و همین مسئله نیز در هزینه اجرای آن بی تأثیر نیست. دستمزد کارگران نیمه حرفه ای از حرفه ای ها کمتر است. سرعت اجرا بالا است که همین ویژگی سرعت بالای اجرا در کاهش هزینه ها بسیار مؤثر است. مش های فایبرگلاس به دو صورت بدون چسب و چسب دار هستند. این مش ها در کیفیت های مختلفی در بازار موجود هستند که هر کدام دارای قیمت های متفاوتی هستند.
در زمان تهیه وال مش باید به موارد ویژه ای مانند پرس بودن تار و پود آن، جدا نشدن تار و پود و شکل پذیر بودن آن توجه شود. ضمن این که در زمان کشیدن کاردک روی مش فایبرگلاس نباید جمع شود.
مقایسه هزینه اجرای وال مش با وال پست مرسوم؟
اجرای وال مش را با توجه به مشخصاتی که دارد مقرون به صرفه تر از اجرای وال پست های قدیمی می دانند. در مقایسه با دیگر کارهایی که در صنعت ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرد، اجرای انواع وال پست هزینه چندانی ندارد. مهمترین نکته درباره وال پست ها اجرای صحیح آنها است. از آنجا که استفاده از وال پست ها موجب حفظ سازه در مقابل زلزله و آسیب های ناشی از آن می شود، قیمت آن هر چقدر که باشد باز هم به صرفه تمام خواهد شد.
مهم ترین عامل اثرگذار در اجرای وال پست را می توان ماده ای که برای این کار استفاده می شود دانست. البته قیمت اجرا را نیز نمی توان نادیده گرفت. دستمزد اجرای وال پست و وال مش به شکل تکی، متر مربعی محاسبه می شود. برای این که بتوان این هزینه ها را محاسبه کرد، راهکارهایی برای آن در نظر گرفته شده است. مثلاً برای برآورد هزینه وال پست می توان این طور عمل کرد که اگر برای پیاده سازی آن 200 کیلوگرم آهن نیاز باشد، عدد 200 را در قیمت روز آهن ضرب می کنند. عدد به دست آمده باید با هزینه پیاده سازی و فرم دهی جمع شود.
عوامل مؤثر بر هزینه اجرای وال پست و وال مش :
- قیمت روز مواد کاربردی برای اجرا
- منطقه ای که ساخت و ساز در آن صورت می گیرد
- وسعت و بزرگی پروژه
- تیم اجرایی
- نوع مواد مورد استفاده
- انتخاب شیوه اجرا
جمع بندی
استفاده از وال مش به دلیل مزایای بسیار زیاد به زودی جایگزین روش های سنتی خواهد شد. سرعت بالا و هزینه پایین این شیوه موجب شده است که بیش از گذشته ها از این شیوه استقبال شود. وال پست انواع مختلفی دارد که هر کدام از آنها از جنس های مختلفی تهیه می شوند. در ساخت این نوع از وال پست از فایبرگلاس استفاده می شود. از دیگر مزایای کاربرد این وال پست می توان به اجرای ساده آن اشاره کرد.
سلام به دوستان مجموعه تکنوپل، آیا واقعا وال مش باعث افزایش استحکام و در نتیجه طول عمر سازه می شه؟ با تشکر نقوی هستم.
با سلام و درود، بله صددرصد وال مش یا وال پست مش با خواصی که دارد افزایش استحکام و طول عمر سازه را به همراه دارد.
با سلام، آیا از نظر هزینه، وال مش ارزش اقتصادی بالاتری نسبت به وال پست دارد؟ هزینه های پروژه را کاهش می دهد؟
با سلام و درود، در وال پست های سنتی از میلگردهای بستر با بست های فلزی استفاده می شود. استفاده از وال مش به معنی حذف این موارد است. کاهش مصرف میلگرد و فولاد، افزایش سرعت اجرا و در نتیجه کاهش هزینه عملیاتی دلایلی هستند که موجب می شود این محصول ۴۰ تا ۶۰ درصد از هزینه های پروژه را کاهش دهد و همچنین با در نظر گرفتن ویژگی ها و مزایای آن، ارزش خرید داشته باشد. به طور کلی، استفاده از وال مش اقتصادی تر است.
عرض سلام و خسته نباشید، برای اتصال نبشی وال مش به زیر تیر باید چکار کرد؟
با عرض سلام و درود، دو روش برای اتصال نبشی وال مش وجود دارد. اولین روش این است که از بست مکانیکی استفاده کنید که البته این روش در نشریه ۸۱۹ هم اشاره شده است. اما این روش علاوه بر اینکه دشوار است، می تواند به المان های سازه ای علی الخصوص پاشنه تیرچه های بتنی آسیب برساند. بنابراین بهتر است از روش دوم استفاده کنید که استفاده از چسب های اپوکسی دوجزیی وال مش است. این چسب ها علاوه بر ایجاد مقاومت برشی بسیار بالا، اجرای آسان تری نیز دارد.