بسیاری از سازه‌های موجود، بر اساس آیین‌ نامه‌ های جدید طراحی، در برابر زلزله از ایمنی کافی برخوردار نیستند. همچنین تعداد و تنوع این سازه‌ها و عمر متوسط آن‌ها در دنیا در حال افزایش است، بنابراین ترمیم و محافظت از سازه‌ها امری اجتناب‌ناپذیر می‌نماید. جایگزینی کلی سازه نیز مستلزم تحمل بار مالی شدید بوده و مطمئناً درصورتی‌که ترمیم و مقاوم سازی ساختمان  امکان‌پذیر باشد علاوه بر صرفه اقتصادی باعث حفظ منابع طبیعی نیز خواهد شد. در صورت انتخاب روش مناسب، تقویت لرزه‌ای سازه‌ های موجود مؤثرترین راه کاهش خطر زلزله است. در سالیان اخیر مطالعات زیادی در زمینه روش‌های بهسازی عملکرد لرزه‌ای سازه‌ها بعمل آمده و روش‌های گوناگونی بررسی و پیشنهاد شده است که بسته به نوع و شرایط سازه می‌توان روش تقویت مناسبی را انتخاب نمود. البته علاوه بر چگونگی عملکرد سیستم تقویتی، برخی مسائل از قبیل هزینه، زمان اجرا و تکنولوژی در دسترس از نظر مصالح و اجرا، نیز روی انتخاب تأثیر گذارند. در این بین اتصال تیر به ستون در قاب‌های خمشی بتن مسلح به علت قرارگیری اتصال تحت تلاش‌های رفت و برگشتی در هنگام زلزله جزو بحرانی‌ترین نقاط در عملکرد قاب بتن مسلح خمشی می‌باشد.

مقاوم سازی اتصالات بتنی با FRP
مقاوم سازی اتصالات بتنی با FRP

استفاده از کامپوزیت های مقاوم سازی شده با الیاف FRP برای مقاوم سازی تیرها و ستون ها در سازه های بتنی در دهه های اخیر توجه زیادی را به خود جلب کرده است. با این حال، کمتر به مقاوم سازی اتصالات بتنی با ورقه های FRPتوجه شده است. با استفاده از ورقه های FRP با پیکربندی صحیح می توان شکل پذیری و مقاومت خوبی را به دست آورد.

استفاده از کامپوزیت های  FRPدر مقاوم سازی سازه های بتن آرمه در سال های اخیر مورد توجه مهندسان عمران بوده است. بسیاری از تحقیقات برای مقاوم سازی اعضای مختلف بتن آرمه مانند تیرها، ستون ها و دال ها با ورقه های  FRP انجام شده است. با این حال، کمتر به مقاوم سازی اتصالات بتن مسلح با ورقه های  FRP توجه شده است. با توجه به پیچیدگی رفتار اتصالات بتن آرمه، ارائه مدل المان محدود مناسب برای تجزیه و تحلیل غیر خطی اتصالات بتن مسلح از اهمیت زیادی برخوردار است.

یکی از بخش های مهم و بحرانی ساختمان، محل اتصالات تیر و ستون ها به یکدیگر است، زیرا این اتصالات بهسازی لرزه ای و عمر و بقای سازه را هنگام وقوع زلزله و نیروهای لرزه ای تضمین می کند و در واقع هنگام وقوع زلزله نیروی زیادی به این بخش از سازه های قاب خمشی بتن مسلح وارد می گردد و اتصالات را دچار تنش زیادی می کند.

شماتیکی از تقویت اتصال با FRP
تقویت اتصال با FRP

برای تأمین شکل پذیری کافی اعضا و اتصالات بتن مسلح، الزامات ویژه ای در آیین نامه های طراحی در نظر گرفته شده است. فاصله نزدیک بست ها در منطقه چشمه اتصال و مناطق حیاتی تیر و ستون برای افزایش شکل پذیری آنها از جمله این نیازهای مهم است.

این الزامات لرزه ای و شکل پذیری در برخی از سازه های بتن مسلح که در پنجاه سال اخیر بر اساس کدهای طراحی قدیمی طراحی و ساخته شده اند مورد توجه قرار نگرفته است، بنابراین شکست بسیاری از برش ها در بسیاری از اعضا مانند مناطق چشمه اتصال به دلیل کاهش محدودیت بتن و شکل پذیری مشاهده شده است. بنابراین، مقاوم سازی سازه برای جلوگیری از خسارات احتمالی در هنگام زلزله ضروری است. یکی از رایج ترین راه حل ها برای بازسازی قاب های بتن مسلح تبدیل کردن ستون و پانل به یک بتن جدید با تقویت کننده های طولی و عرضی است. تکنیک دیگر برای ترمیم قاب های آسیب دیده بتن مسلح تخلیه هسته بتنی اتصال ستون و تیر و سپس پر کردن آن با ملات با مقاومت بالا یا استفاده از الیاف FRP برای مقاوم سازی قاب های بتن مسلح یا روش تزریق اپوکسی است. از ورق های FRP برای بهبود بسیاری از عناصر بتنی مانند ستون ها به ویژه برای بهسازی لرزه ای استفاده می شود. اخیراً، از ورق های FRP به منظور افزایش ظرفیت تحمل بار، شکل پذیری و سایر پارامترهای اتصالات، در بهسازی خمش و برش اتصالات بتن مسلح استفاده شده است.

مقاوم سازی اتصالات بتنی و خمشی تیرها با الیاف FRP
مقاوم سازی اتصالات بتنی و خمشی تیرها با الیاف FRP

در سازه های بتن آرمه با اتصالات صلب وظیفه انتقال کامل نیروها و لنگرها به عهده اتصالات است. به وجود آمدن تغییر شکل های جزئی در محل اتصال باعث می شود این عملکرد کامل نشود. مشاهدات پس از وقوع زلزله مبین این نکته است که خرابی های سازه ای بیشتر در ناحیه اتصالات بوده و گسیختگی سایر المان های سازه ای کمتر اتفاق افتاده است. با تقویت و مقاوم سازی اتصالات بتنی با FRP می‌توان ظرفیت خمشی و همچنین ظرفیت برشی اتصال را افزایش داد. به علت دورگیری، بکارگیری این روش میزان شکل‌پذیری اتصال را نیز افزایش می‌دهد. با استفاده از FRP می‌توان بدون افزایش ابعاد اتصال، مقاومت آن را افزایش داد. استفاده از تقویت اتصال بتنی با FRP، نسبت به روکش فولادی ارجح تر است، زیرا تقویت اتصال با FRP برخلاف فولاد دچارخوردگی نمی‌شود و می‌تواند در مقابل خوردگی اسیدها، بازها و مواد مهاجم مشابه در دامنه وسیعی از دما مقاومت کنند. در نتیجه نیاز به سیستم های حفاظت از خوردگی نمی‌باشد و آماده کردن سطوح اعضا قبل از تقویت اتصال بتنی با FRP و نگهداری از آنها بعد از نصب، آسانتر از ورق فولادی است. لازم به ذکر است که در استفاده از FRP بر خلاف روش تقویت با روکش بتنی نیاز به افزایش ابعاد اتصال و عملیات ساختمانی پر حجم نمی‌باشد.

تقویت اتصال با الیاف FRP
تقویت اتصال با FRP

معمولاً این ورق های  FRPروی یک یا بعضی از اعضای بتن مسلح با روش آماده سازی سطح معمولی نصب می شوند، اما هنوز هم احتمال جدا شدن زود هنگام ورق های FRP از سطح بتن قبل از خرابی در مقاومت کششی نهایی (کرنش) وجود دارد. شیار زدن سطح بتن قبل از نصب ورق ها یکی از جدیدترین روش های آماده سازی سطح برای افزایش چسبندگی بین ورق ها و سطح بتن است.

بنابراین، با استفاده از این روش مقاوم سازی، می توان پارامترهای مقاومت اتصال ضعیف را به اتصال استاندارد (که در آن الزامات شکل پذیری متوسط ​​کد طراحی در نظر گرفته شده است)، بدون خطر جدا شدن زود هنگام ورق ها قبل از جدا شدن توسط شیارهای سطح، ارتقا داد.

ویژگی ها و مزایا

1.وزن پایین

2.مقاومت بالا

3.افزایش مقاومت برشی

4.افزایش مقاومت خمشی

5.افزایش شکل پذیری

6.عدم تغییر در معماری سازه بدلیل ضخامت کم

7.نصب سریع و آسان

8.عدم نیاز به تجهیزات کارگاهی حجیم برای نصب

9.قابل بهره برداری بودن سازه پس از زمان کوتاه

10.مقاوم در برابر عوامل شیمیایی مثل اسیدها و بازها

5/5 - (4 امتیاز)

۲ دیدگاه برای “اتصالات تقویت شده با FRP

    • اکبری گفته:

      با درود فراوان
      شیار زدن سطح بتن قبل از نصب ورق ها یکی از جدیدترین روش های آماده سازی سطح برای افزایش چسبندگی بین ورق ها و سطح بتن است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ارتباط با تکنوپل